Spataderbehandel methodes

EVLA

Bij deze endoveneuze techniek wordt via een enkele insteekopening een laserfiber in de te behandelen ader aangebracht. Door de afgifte van laserlicht wordt de ader verhit, waardoor de wand samentrekt en volledig sluit.

CLARIVEIN​ METHODE

ClariVein® is een revolutionaire spataderbehandeling. Reguliere spataderbehandelingen maken gebruik van hitte. Hitte zorgt niet alleen voor risico op beschadiging van het omliggende weefsel, maar maakt ook extra verdoving noodzakelijk. Een verdoving bestaat soms wel uit tien tot vijftien prikjes. Bij de unieke ClariVein® spataderbehandeling is slechts oppervlakkig verdoving nodig, waardoor de patiënt een praktisch pijnloze ervaring heeft met minimale bloeduitstortingen.

De ClariVein® katheter wordt ingebracht in de ader onder echografische geleiding. De punt van de katheter roteert en raakt de aderwand, waardoor de ader geïrriteerd raakt en samentrekt. Tegelijkertijd wordt een vloeistof ingespoten die effectief de ader afdicht, waardoor de spatader niet terugkeert.

RFA

De RFA is een van de nieuwe endoveneuze technieken. Bij deze endoveneuze technieken wordt via één enkele insteekopening een catheterdraad in het te behandelen vat gebracht. Vervolgens wordt de spatader van binnenuit verwarmd en dichtgeschroeid. Bij de RFA gebeurt dit verwarmen door middel van radiogolven.

Deze behandeling vindt plaats in een poliklinische, steriele setting onder lokale verdoving en duurt gemiddeld 30 minuten. Daarna krijgt u een elastische kous voor een tot enkele dagen en kunt u uw dagelijkse activiteiten direct hervatten. Sporten is gedurende twee à vier weken niet toegestaan.

Pijn na de behandeling komt nauwelijks voor. Eventueel kunt U tot 4 maal daags paracetamol 500 mg nemen. Bloeduitstortingen, geringe zwelling en wat lichte pijnklachten kunnen voorkomen. Indien de pijn ondanks paracetamol blijft aanhouden of het been rood en/of gezwollen is, neem dan contact op met ons centrum wij zijn voor spoedgevallen 24 uur per dag bereikbaar.

Deze behandeling vervangt de operatieve spataderbehandeling (stripping) nagenoeg volledig.

ECHOGELEIDE FOAM SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE​

Bij deze behandeling worden de moeilijk toegankelijke spataderen die niet in aanmerking komen voor een van de endoveneuze behandelingen (bv VNUS) onder geleiding van Duplex met schuim ingespoten, waardoor ze verkleven en op den duur verdwijnen.

De ingreep duurt enkele minuten en wordt als niet of nauwelijks pijnlijk ervaren. Na de behandeling moet u gedurende drie tot vier weken een elastische steunkous naar maat dragen.

De behandeling moet afhankelijk van het resultaat en het aantal spataderen soms herhaald worden.

Mogelijke bijwerkingen:

Meteen na de behandeling kunnen de behandelde plekken wat verkleuren. Dit verdwijnt na een tijdje vanzelf. Bij twijfel adviseren wij U altijd contact op te nemen met ons centrum. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.​

FOAM SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE​

Voor de middelgrote spataderen die goed zichtbaar zijn, kan worden volstaan met het direct inspuiten van schuim, waarna ze verkleven en op den duur verdwijnen. De ingreep duurt enkele minuten en wordt als niet of nauwelijks pijnlijk ervaren. Na de behandeling moet u gedurende drie tot vier weken een elastische steunkous naar maat dragen.

De behandeling moet afhankelijk van het resultaat en het aantal spataderen soms herhaald worden.

Bijwerkingen:

Meteen na de behandeling kunnen de behandelde plekken wat verkleuren. Dit verdwijnt na een tijdje vanzelf. Bij twijfel adviseren wij U altijd contact op te nemen met ons centrum. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.​

VLOEISTOF SCLEROCOMPRESSIETHERAPIE​

Het wegspuiten van spataderen, ook wel scleroseren genoemd, is een uitstekende manier om kleine en takkenbospataderen te behandelen. Bij deze techniek wordt een vloeistof in de spatader gespoten die tot doel heeft deze spatader te “verschrompelen” als gevolg van de ontsteking die ontstaat in de spatader. Hierdoor zullen de klachten verminderen of zal de lelijke spatader minder opvallend worden of zelfs verdwijnen.

De behandeling is in principe pijnloos, alleen de kleine vaatjes kunnen soms wat pijnlijk zijn bij het aanprikken.
Na de behandeling zult u elastische steunkousen moeten dragen. Hoe lang u deze moet dragen is afhankelijk van de hoeveelheid en concentratie van de gebruikte scleroseervloeistof (kan varieren van 2 dagen tot 3 weken).

Bijwerkingen:
Meteen na de behandeling kunnen de behandelde plekken verkleuren. Dit verdwijnt na een tijdje vanzelf. Bij twijfel adviseren wij U altijd contact op te nemen met ons centrum. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag bereikbaar.

FLEBECTOMIE VOLGENS MÜLLER​

Middelgrote spataderen die over de zijkant van het bovenbeen lopen, alsmede spataderen rond de knie en op de voet kunnen worden verwijderd d.m.v. de Müllertechniek. Bij deze techniek worden onder lokale verdoving op verschillende plekken kleine sneetjes in de huid gemaakt, waardoor door middel van haakjes de spatader in gedeelten wordt verwijderd. De sneetjes worden gesloten met pleisters en laten nauwelijks of geen littekens achter. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten. Na de behandeling kunnen bloeduitstortingen ontstaan. Deze bloeduitstortingen verdwijnen spontaan.​​

COMPRESSIETHERAPIE​

In sommige gevallen is actieve behandeling niet mogelijk of wenselijk. Dan kan eventueel compressietherapie worden geadviseerd. Deze comressietherapie vindt plaats in de vorm van therapeutische elastische steunkousen, die op maat worden aangemeten.​

Met verwijsbrief kunt u de compressiekousen bij FCG laten aanmeten door onze bandagist Linda Wittenaar.