WAT ZIJN AAMBEIEN?
Aambeien (hemorroïden) zijn uitgezakte zwellichamen in de anus, net boven de sluitspier. Deze zwellichamen bevatten veel aderen en zijn bedekt met een dunne laag slijmvlies. Aambeien zijn dus uitgezette aderen in het laatste deel van de endeldarm en zijn het beste te vergelijken met spataderen. Door de zwelling zijn ze soms zelfs buiten de anus zichtbaar.
Aambeien komen vrij veel voor. Het is in feite een onschuldige aandoening, maar veel mensen ondervinden er in het dagelijks leven veel last van. Een aambeien behandeling is dan ook een veelvoorkomende ingreep.
HOE ONTSTAAN AAMBEIEN?
Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de zwellichamen waardoor deze uitzakken. Er zijn verschillende oorzaken, zoals:
- Een harde en droge ontlasting door veel zitten, weinig lichaamsbeweging, onvoldoende vocht inname of voedingsvezels. Dit bemoeilijkt de stoelgang en bij het persen komen de zwellichamen onder hoge druk te staan, waardoor ze uitzakken.
- Zwangerschap en bevalling of zwaar werk en veel tillen, waarbij er toenemende druk ontstaat op de bloedvaten en anus.
- Het verslappen van de bekkenbodemspieren (bijvoorbeeld door ouderdom) en het verlies van veerkracht rondom de bloedvaatjes.
KLACHTEN:
- Jeuk of pijn aan de anus
- Helderrood bloedverlies
- Zwellingen bij de anus
- Anale afscheiding
- Problemen met de stoelgang
INWENDIGE AAMBEIEN
Wanneer de zwellichamen in het onderste gedeelte van de endeldarm opzwellen, spreken we van inwendige aambeien. Het weefsel en de bloedvaten die uitzetten bevinden zich net boven de sluitspier van de anus waardoor u de aambei niet zelf kunt zien.
UITWENDIGE AAMBEIEN
Als een inwendige aambei door een te hoge druk naar buiten wordt gedrukt, spreken we van een uitwendige aambei. In dit geval voelt u een zacht, pijnlijk bultje of uitstulping aan de buitenkant van de anus. Een uitwendige aambei kan verschillende klachten opleveren. Zo kunt u een ‘drukkend’ gevoel op de anus voelen, alsof u nodig naar het toilet moet.
HOE STELT DE ARTS VAST OF U AAMBEIEN HEBT?
De klachten die aambeien kunnen geven, komen ook voor bij andere afwijkingen van de endeldarm of de anus. Daarom onderzoekt de arts de anus, het anale kanaal en het begin van de endeldarm heel zorgvuldig, dit heet een proctoscopie.
AAMBEIEN ZIJN GOED TE BEHANDELEN
- Inspuiten:
Een veel toegepaste methode om aambeien te verwijderen is het inspuiten van een irriterende vloeistof in de aambei waardoor deze verschrompelt. Dit heet scleroseren. - Afbinden
De aambeien worden met een rubberen elastiekje afgebonden. Dit heet een rubber band ligatie. De elastiekjes kunnen alleen binnen in de anus op het slijmvlies worden geplaatst. Zeven tot tien dagen na de behandeling vallen de afgestorven aambeien af.