De behandeling van aambeien vindt wederom in ons flebologisch centrum plaats. Voor informatie of voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen via ons gebruikelijke telefoonnummer: 0486-420096

WAT ZIJN AAMBEIEN?

Aambeien (hemorroïden) zijn uitgezakte zwellichamen in de anus, net boven de sluitspier. Deze zwellichamen bevatten veel aderen en zijn bedekt met een dunne laag slijmvlies. Aambeien zijn dus uitgezette aderen in het laatste deel van de endeldarm en zijn het beste te vergelijken met spataderen. Door de zwelling zijn ze soms zelfs buiten de anus zichtbaar.

Aambeien komen vrij veel voor, vooral bij mensen boven de vijftig en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Het is in feite een onschuldige aandoening, maar veel mensen ondervinden er in het dagelijks leven last van. Een aambeien behandeling is dan ook een veelvoorkomende ingreep.

HOE ONTSTAAN AAMBEIEN ?

Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de zwellichamen waardoor deze uitzakken. Er zijn verschillende oorzaken, zoals:

  • Een harde en droge ontlasting door veel zitten, weinig lichaamsbeweging, onvoldoende vocht inname of voedingsvezels. Dit bemoeilijkt de stoelgang en bij het persen komen de zwellichamen onder hoge druk te staan, waardoor ze uitzakken.
  • Zwangerschap en bevalling of zwaar werk en veel tillen, waarbij er toenemende druk ontstaat op de bloedvaten en anus.
  • Het verslappen van de bekkenbodemspieren (bijvoorbeeld door ouderdom) en het verlies van veerkracht rondom de bloedvaatjes.

Geplaatst op woensdag 5 april 2017