Het Flebologisch Centrum Grave (FCG) is een behandelcentrum voor spataderen, dat gebruik maakt van de nieuwste technieken. Het FCG voert alle spataderbehandelingen uit en levert zorg op maat met een individueel behandelplan. De nieuwste behandeling is de ClariVein-methode, een snelle en vrijwel pijnloze techniek voor spataderen.

Spataderen ontstaan als aders in de benen zich verwijden doordat kleppen in de aders niet goed sluiten. In de benen moet het bloed omhoog worden gestuwd. Als de kleppen niet goed werken, stroomt het bloed terug. De druk op de wand van het bloedvat neemt toe waardoor de ader uitrekt. De kleppen kunnen nog minder goed sluiten en zo versterkt het probleem zichzelf.

Beste behandeling voor iedere patiënt

Het FCG bestaat 8 jaar en heeft het kwaliteitskeurmerk voor Zelfstandige Klinieken Nederland. “Bij ons doet iedere patiënt z’n verhaal, zodat we kunnen vaststellen wat er aan de hand is”, vertelt Wijnand van Gent, vaatchirurg in het FCG. “We doen lichamelijk onderzoek en bij alle patiënten wordt een echo van de benen gedaan. Met alle gegevens bepalen we welke behandeling bij de individuele patiënt het beste is. We kunnen alle bestaande spataderbehandelingen uitvoeren en maken voor iedereen een persoonlijk behandelplan. Voor het beste resultaat is veel ervaring nodig. Daarom laten wij de behandeling altijd uitvoeren door een ervaren vaatchirurg of dermatoloog. Dus niet door een assistent, zoals vaak in een ziekenhuis gebeurt.”

Uit het hele land

Het FCG is bekend in de hele regio. En doordat het centrum de modernste technieken toepast, komen er zelfs mensen uit het hele land naar het Noord- -Brabantse Grave. De nieuwste behandeltechniek is de zogeheten ClariVein-methode. Van Gent legt uit: “Spataderen worden vaak behandeld met een laserbehandeling. Dat maakt het bloedvat heel warm waardoor het wordt uitgeschakeld. Maar de hitte kan het omliggende weefsel beschadigen. Dat moet daarom gekoeld worden. Dat gebeurt met een laagje water, dat wordt ingebracht met meerdere prikjes, soms wel tien tot vijftien.”

Eén prikje nodig

De ClariVein-methode maakt geen gebruik van hitte. Het bloedvat wordt van binnenuit behandeld. Er is maar één prikje nodig, namelijk om de speciale behandeldraad in te brengen. De draad heeft een tip die met behulp van een motortje hard ronddraait. Tijdens het draaien raakt de tip de vaatwand en beschadigt deze. Tegelijk spuit de tip een vloeistof in, die de wand eveneens beschadigt. De wand maakt dan er geen bloed meer door de ader stroomt, waardoor de klachten stoppen. Groot voordeel is dat de methode vrijwel pijnloos is. “We merken dat dat vaak een hele opluchting is voor patiënten”, verklaart Van Gent. “Maar deze methode is niet voor iedereen geschikt. Dat heeft te maken met de plaats en de diameter van het bloedvat. Dat onderstreept het belang van goed kijken en luisteren naar de patiënt en het maken van de echo.”

Veilig en goed

Met de ClariVein-behandeling worden vergelijkbare resultaten behaald als met een laserbehandeling, met als voordeel dat er geen risico is op beschadiging van zenuwen en/of omliggend weefsel. Het is een veilige methode die bij 90 tot 95 procent van de patiënten succes heeft. Daarom wordt de ClariVeinbehandeling sinds eind vorig jaar door de zorgverzekeraars vergoed. De behandeling duurt in het FCG slechts 20 minuten. “De patiënt krijgt een steunkous en gaat lopend de kliniek uit”, zegt Van Gent. “De dag na de ingreep bellen we de patiënt om te vragen hoe het gaat. Na zes weken is er weer een afspraak in onze kliniek. We maken dan opnieuw een echo om te kijken of de behandeling succesvol is geweest. Veel patiënten vertellen dat ze tegen de behandeling opzagen. Maar vrijwel allemaal zeggen ze achteraf: was ik maar veel eerder gekomen!”

De voordelen van de ClariVein-spataderbehandeling

  • Vrijwel pijnvrije spataderbehandeling.
  • Geen beschadigingen aan zenuwen en/of omliggend weefsel.
  • Minder kans op bloeduitstortingen.
  • De resultaten zijn vrijwel onmiddellijk zichtbaar en voelbaar.
  • In 20 minuten bent u klaar. U kunt na de ingreep uw dagelijkse activiteiten hervatten.

Geplaatst op donderdag 9 maart 2017